Desprinderea

 

Nu s-a desprins. Stai, stai putin sa o pot taia mai bine. Ea ii privi profilul, curioasa sa vada cum e atunci cind nu o privea in fatza. Era asa de aproape de el. Era doar o ata desprinsa din tesatura. Ii prinsese ata cu degetele. Stai sa o tai ! El se opri. (Nu te opri!) In acele secunde in care nu a mai stiut ce sa faca, luat prin surprindere de gestul ei, ea avea o bluza galbena cu intarsii galbene, o margine tivita in jurul gitului, privirea ei se fixa pe ata, o stia de mult. Nu-i era sora. Putea fi ceva mai mult decit atit ? Asa au crezut intotdeauna, ca nu. Stiau ca aveau bratele de otel si piepturile de arama, ca ochii lor vedeau la fel si fiintele lor erau cumva taiate la fel, pe acelasi calapod, aproape aceleasi gusturi. Erau seriosi si fragezi cind s-au cunoscut. Nesentimentali si cruzi. Nu se incurcau cu povesti, mai ales cu povesti de dragoste. Ea vedea dragostea pliata si incurcata in colturi si linii, ca hirtiutele aruncate la cos. Dar dragostea ca un mar verde balansa intre mar si verde, mar, verde, e un verde palid pina dispare. Nu stim despre verde, dar stim despre mar. Ea musca din mar. Era sigur ca nimeni nu va fi prin preajma sa-i vada breteaua alunecind de pe umar, cum in curtea scolii ea merge muscind dintr-un mar verde intr-o lume de mere de mincat, de cules. O lume in care trebuie sa distingi mereu merele in peisajul de aceeasi consistenta si culoare, sa le iei de pe ram, sa le dai cu-n gest.

Sintem in mar si marul legat de o ata atirna intr-o curte goala, unde se mai aud doar ferestre deschizindu-se si inchizindu-se, scirtiituri de usi, pasi. Oamenii cara, pe holuri, cu sacosele, bucati mari. Noaptea dorm, striga, scrisnesc din dinti, tac.

Liniste, liniste! Acel gest al taierii unei ate devenea metafizic, era gata ca puntea intreaga dintre ei sa fie taiata si de aceea el a oprit-o, atingind-o in chiar clipa in care ea a vrut sa taie aerul acela atit de comun, din care nu se mai vedea decit o ata atirnata.

©R

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s