awareness

Sa fii singur, azi : aceasta e deplasarea de accent, lenta, sigura. Oamenii se formataeaza pe ei insisi mult mai rapid ; mai des. Oamenii au nevoie de nou si se adapteaza rapid la acest nou : ii face mai alive. De acolo isi trag seva, nu mai exista radacini si sol, ci doar supra sol, un sol inventat de ei, o peluza suspendata. (La Paris exista pe linga gara Montaprnasse o astfel de gradina ; urcai cu liftul si te « trezeai » in alt pamint, intr-o gradina cu copaci si iarba). Oamenii asculta cu o ureche din ce in ce mai « performanta » : performanta insa pentru ceea ce tot ei vor sa auda.
Unii vorbitori li se par extraordinari : pe linga ei, ei resimt precaritatea proprie, dar in logica unei curse, in logica militanta a unei competitii si a unui barem foarte fix caruia ei par a-i cunoaste sau au mereu a-i cunoaste foarte bine regulile. Sau a i le recunoaste.
Se merge pe burta, pe tacute. Desi afara e fanfara. Se merge cu sisteme si inregimentari. Asta e tectonica actuala.
Va fi o lume fara pasari.
Va fi o lume chiar si fara ingerul lui Marquez din curtea Elisendei. Acolo oamenii inca il mai recunosteau ca pe ceva « din alta lume », nu stiu cum cazut acolo, in tarcul gainilor.
Azi, daca ingerul acela ar veni, si vine, oamenii n-ar mai simti nici macar prezenta lui hilara si prapadita. Ar citi stirea in trecere, poate. Totul e posibil, si-ar zice. Si dicursurile hiperinteligente din agora le-ar intoarce imediat privirea.
Oamenii se imbolnavesc fara sa o stie, oamenii isi vor dori ceea ce nu vor dori de fapt. Isi vor dori si vor avea. Isi vor dori si vor intelege bucata de dorinta ca pe ceea ce si-au propus si au realizat cu succes.
Un antidot la acestea este exactitatea buna. Ea insa trebuie maximal si insurgent mereu dublata de exigenta neinregimentarii, neplecarii fatza de orice stapin si stapinire a lumii acesteia.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s