there is

 

125_p_891_5.jpg

Frica. Te impinge din mai multe parti deodata, fara sa stii. E acolo, ca intr-un colt al camerei, obiectuala si totusi fara sa fie vazuta. Sistemul de roti. De cind te nasti, faci impresie.

Impresionezi, impregnezi ce?

Omul palid, plapind, transparent. El nu impregneaza.

Copacii au o usoara influenta asupra celorlalti copaci din jur. Impreuna creeaza o retea mai stabila decit in izolare. E o tacuta coapartenenta.

Gindul ca peste un timp – nedefinit – ce vezi pe fereastra va disparea sau va fi reconfigurat. Cind se taie un copac sau un pilc, se impune o imagine, se propune altora. Omul a inlocuit.

Dispunerea ferestrei mele e si ea un construct. Ceea ce vad are un inceput, a mai fost vazut exact asa acum douazeci de ani, si de atunci incoace. Aleile din fatza ferestrei formeaza un X; un chiasm finit. X-ul sta pe o linie, ca pe un caiet. Inutil sa ma intreb ce semne sintem pentru o privire de sus. Noi privim in fata, daca privim.

Oameni, ciini. Veverite, pasari, pisici. Eu si ciinele. Biciclete, trotinete, ghiozdane, tipete. Rar.

Vintul. Mugurii de la fereastra, aproape ca bat in geam. Dezvoltarea lor lenta inspre o imprimavarare iminenta, timpul vorbind printre crengi, un fel de infasurare-desfasurare, un fel de semn care nu mai inseamna nimic.

Ce sa insemne un semn? O prezenta, raspund. Ce e o prezenta?, intreb. Un raspuns posibil, care sa impinga mai departe altceva decit timpul. Deci timpul e ceva aleator impins sau cel care impinge aleator?

In lipsa obstacolelor intrebatoare, in lipsa celor care sa dea din miini.

Timp, mina, voluta, explicatie, ton, desfasurare, dialog, asteptare. Un fel de a spune ca te intrebi existind. Un fel de a te adresa intr-o limba comuna, desi de nedefinit. A lasa loc celuilalt, a fi diferit si respectuos:  a lasa locul, la limita.

 

Gasesc pe net (o fereastra din alta fereastra din alta fereastra):

The Good Life

by Mark Strand

You stand at the window.

There is a glass cloud in the shape of a heart. There are the wind’s sighs that are like caves in your speech.
You are the ghost in the tree outside.

The street is quiet.

The weather, like tomorrow, like your life,

is partially here, partially up in the air.

There is nothing that you can do.

The good life gives no warning.

It weathers the climates of despair

and appears, on foot, unrecognized, offering nothing,

and you are there.

 

Nu stiu ce inseamna „There is nothing you can do”. Si nici vederea unor batrini intr-un film in care ei se dezbraca, in intimitatea lor batrina. Unele lucruri nu trebuie rostite, unele imagini nu trebuie vazute. There is nothing you can do – unde? There is nothing you can do – in ce vorbire? Da, the good life poate sa nu iti dea nici un warning. Dar sub warning traim acum, zi de zi. Si pielea noastra o stie, invata asa cum toti batrinii pamintului au invatat-o cindva. As vrea o mingiiere batrina pe o mina batrina. As vrea sa stiu ca singele a alergat inauntru, dar n-a spus: there is nothing you can do. E de datoria singelui sa se opreasca. E de datoria mea sa gindesc ca viata nu e despre ce se colporteaza de obicei. Si ce o sa faci in pamint? – Voi trai mort mai departe, intr-un warning.

Voi incerca sa vorbesc prin peisaj.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s